Welke kleuren gebruik ik in een snoezelruimte?
Je bent van een plan om een snoezelruimte in te richten voor bij jou thuis, op school of in een zorginstellingen. De lampen zijn besteld, misschien komt er een bubbelbuis, kussens zijn er om in te liggen. Maar dan bedenk je je ineens dat de muren van de snoezelruimte nog helemaal wit zijn. Is dit wel de juiste kleur? Is er een perfecte kleur voor in de snoezelruimte?
In dit blog lees je de betekenis van verschillende kleuren. Met ten slotte een aanbeveling. Voordat je een kleur kiest is het belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken met de ruimte. Wil je dat ontspanning centraal staat? Of wil je juist prikkelen? Bij beide uitkomsten past een andere kleur het best.
"Om de verlichting van de lampen goed te laten uit komen is het een goed idee om een donkere kleur voor de muur te kiezen"
Rood
De Farbenlehre (kleurenleer van de Duitse Goethe ) gaf aan dat de kleur rood levendig, onrustig en activerend is.
De kleur dringt zich op en duwt andere kleuren naar de achtergrond. Het laat voorwerpen en vlakken optisch dichterbij lijken. Wanneer rood in overvloed gebruikt wordt kan dit overheersend overkomen, om deze reden wordt rood vaak in kleine hoeveelheden gebruikt, bijvoorbeeld een accessoire of een pronkstuk zoals één stoel of een schilderij.
In de binnenhuisarchitectuur wordt rood ook wel warm en opwekkend genoemd. Wanneer mensen in een ruimte zijn met dezelfde temperatuur voelen zij zich warmer in een ruimte met rood tinten en kouder in een ruimte met blauwtinten. De gevoelsmens wordt volgens de Zwitserse psychiater Carl Jung aangetrokken door rood. Rood vraagt eigenlijk in elke combinatie aandacht. Denk maar aan verkeersborden, rood heeft hierin letterlijk stopkracht. Omdat het de aandacht trekt wordt het ook gebruikt met brandblussers, stoplichten etc. Als je rode kleding draagt laat je zien dat je lef hebt. Dit gevoel van actief, kracht en moed past bij rood en dat is ook de reden dat veel landen deze kleur in hun vlag gebruiken.
De biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend. De kleur verhoogt de hartslag, de ademhalingssnelheid, de bloeddruk en wekt eetlust op. In een overwegend rode kamer wordt je actiever.
Ik heb zelfs gelezen,maar heb de officiële bron niet kunnen vinden, dat de kleur niet alleen via de ogen werkt. Zelfs als een blind persoon in een rode kamer staat gaat zijn hartslag omhoog.
Snoezelruimte
Dus, de kleur rood is een aanwezige kleur die er lichamelijk voor zorgt dat je actiever wordt (door de hogere hartslag en ademsnelheid). Wanneer je doel is om te activeren zou deze kleur dus in de snoezelruimte gebruikt kunnen worden. Maar let op, gebruik deze kleur niet in overvloed.
Geel
De kleurenleer van Goethe stelt dat geel verwant is aan het zonlicht en daarmee staat voor warmte en opgewektheid. Het verwarmende karakter kun je vooral opmerken als je op een grijze winterdag door een geel glas kijkt: dan lijkt alles warmer, het oog wordt verblijd, het hart ruimer en het gemoed opgevrolijkt, aldus Goethe.
Geel is sterk ruimtewerkend. Het is warm en zonnig maar minder opdringerig dan rood. Geel kan de vormen van een object wat vervagen. Terwijl rood dus juist het object opvallend maakt.
De kleur van de zon is dus een vrolijke kleur, die het brein, denkproces en zenuwstelsel stimuleert. Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, plezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel wordt vaak gebruikt in sombere vertrekken. Mocht de hal bijvoorbeeld wat donker en somber ogen, kan deze worden opgevrolijkt met een gele kleur op de muur.
Door de stimulatie van het brein en de spieren staat de kleur voor kennis maar ook voor creativiteit en fantasie. Het is daarom goed om te gebruiken in studie ruimtes of speelruimtes.
Bij overmatig gebruik kan geel een storend effect hebben. Te lang verblijven in een overwegend gele ruimte zou je onrustig maken, je verliest er snel je geduld. Baby’s schijnen meer te huilen in een overwegend gele kamer.
Snoezelruimte
De kleur geel is een vrolijke zonnige kleur, maar toch niet ideaal voor in een snoezelruimte. In de snoezelruimte wil je je ontspannen en veilig voelen. Aangeraden wordt om een donkere kleur hiervoor te gebruiken. Wil je een speelruimte waar creativiteit en fantasie centraal staan? Daar kan licht geel zeker gebruikt worden.
Oranje
Oranje ontstaat uit rood en geel en verenigt de eigenschap van beide. Voor het menselijk oog is oranje een zeer warme kleur dus geeft het ook het gevoel van warmte. Het is een warme zonnige kleur zonder de agressiviteit van rood en zonder de contourvervagende effecten van geel. Oranje combineert daarmee de energie van rood en het geluk van geel. Het wordt geassocieerd met enthousiasme, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging
Blauw
De Farbenlehre benoemt dat Blauw de tegenstelling is van rood. De kleur is namelijk is passief, rustgevend, kalmerend en koel. Het is de kleur van het water en de lucht en werkt dan ook ruimtelijk. Het kan daardoor het gevoel van oneindigheid geven. Blauw is een kleur die wijkt en daarmee een ruimte groter kan maken.
Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam. Het vertraagt de menselijke stofwisseling en produceert een kalmerend effect. Blauw is een koele kleur die kalmerend kan werken, mits het niet overdadig wordt toegepast. Kamers met alleen blauwe wanden lijken in zekere zin ruim, maar eigenlijk ook leeg en koud
Blauw is volgens de National sleep foundation de beste kleur voor een goede nachtrust. National sleep foundation geeft aan dat dit onder andere te maken heeft met onze oog functioneren. Daarnaast daalt de bloedruk en de verlaagd de hartslag bij de kleurblauw .Dit is essentieel voor een goede nachtrust. Het zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt en ook langer blijft slapen.
In 2013 heeft het engelse travelodge een onderzoek gedaan naar de invloed van kleur om in te slapen. Geconcludeerd werd dat de mensen die in een ruimte slapen waar de kleur blauw centraal stond het lekkerst slapen. Gedacht werd dat dit te maken had met het feit dat de kleur blauw geassocieerd owrdt met een gevoel van kalmte. De mensen die in een slaapkamer met blauw sliepen kwamen ook uit het onderzoek als de mensen de het meest blij wakker werden.
Het kan een vrij gevoel geven.
Groen
Groen is de rustigste van alle kleuren volgens Goethe, het oog wordt er nooit door geïrriteerd en het kan in vrijwel onbepertke hoeveelheid gebruikt worden
Groen is symbolisch voor de natuur, voor rust, voor verzoening. Het is van de chromatische kleuren de minst opvallende. Groen biedt het maximum aan rust en spaart de ogen. Groen is rustgevend en huiselijk. De kleur komt niet naar voren, zoals rood, maar wijkt ook niet terug zoals blauw. Naarmate groen meer naar blauw neigt wordt de kleur koeler.
Een groene ruimte geeft rust en ontspanning en verlicht nervositeit en angst. De kleur geeft de ruimte harmonie, balans en evenwicht.
Snoezelruimte
Voor een gevoel van veiligheid en rustgeving is groen een passende kleur voor in een snoezelruimte. Het voelt natuurlijk aan.
Roze
De eigenzinnige kleur roze is een romantische kleur die zorgzaamheid oproept. Het helpt om emotioneel te denken en om je zorgen even los te laten. De kleur versterkt het handelen uit gevoel ipv het handelen uit ratio
Paars
De kleur paars wordt door de eeuwen heen veel in koningshuizen gebruikt. Paars wordt dan ook geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Daarnaast is het een kleur die als spiritueel gezien wordt en die geassocieerd wordt met visie, waarheid en wijsheid. De kleur werkt opbeurend en kan creativiteit stimuleren.
Paars is de schakel tussen blauw en rood, roodpaars heeft meer warmte levendige eigenschappen en blauwpaars meer koele passieve eigenschappen.
Maar wat is nu de ideale kleur voor in de snoezelruimte?
Het belangrijkste is om je te bedenken wat de belangrijkste functie is van de ruimte. Wanneer je dit weet kun je gaan uitzoeken welke kleur bij die functie past. Groen en blauw zijn beide rustgevende kleuren die goed toegepast kunnen worden in een snoezelruimte. Wanneer je veel met lampen werkt wordt aangeraden om een donkere kleur te kiezen. De lampen komen dan nog beter uit. Let erop dat je een kleur niet overmatig gebruikt. Je kunt combineren met een grijs of zand kleur. Wanneer je veel voorwerpen hebt met felle kleuren is het verstandig om de muren zo neutraal mogelijk te houden. Als er teveel kleuren zijn kan dit voor overprikkeling zorgen.