Sensopathische Spel, wat is dat?

Wat is sensopatisch spelen?

Leuk hoor die spel ideeën, maar wat is Sensopatisch spelen eigenlijk? Sensopathisch betekent zintuiglijk beleven, je kind ervaart tijdens dit spel dus heel veel met zijn zintuigen. Tijdens het spelen maak je gebruik van materiaal zonder vaste vorm (denk aan zand, water, kralen, slijm, schuim, modder, rijst etc.) Er is geen gericht doel met dit spel. Alleen kneden, door je handen laten gaan, voelen of drukken is voldoende. Kinderen worden zich zo bewust van verschillende texturen.

Wat zijn de voordelen?

Het sensopathisch spel werkt rustgevend, omdat je tijdens het kneden van slijm of het bouwen met zand je in je hoofd emoties en gebeurtenissen verwerkt. Daarnaast ontwikkel je de fijne motoriek én leren je kinderen verschillende texturen kennen.

Het leuke van sensopathisch spelen is ook dat het niet altijd kan en mag. Daarmee bedoelen we dat spelen met eten of knoeien met water niet altijd wenselijk is, maar tijdens dit spel mag dat dus wel! Lekker kliederen, knoeien en spetteren mag! Even alles laten gaan.

Wat heb je ervoor nodig?

Kijk eens in je keukenkastjes welk materiaal je hiervoor kunt gebruiken, denk aan droge pasta of rijst, water, meel of bonen. Of gebruik eens scheerschuim. Naast een hoop gevoelprikkels heeft scheerschuim ook een sterke geur.

Naast matrialen in huis kun je ook eens buiten op zoek gaan naar bijvoorbeeld: zand, stenen, dennenappels, schelpen, bloemen, gras, bladeren of geurige kruiden.

Voor het spelen met zintuigen zijn ook materialen bedacht en ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan de Happy Senso. Deze spuitbus geeft je een dot schuim in de handen die heel gek begint te voelen. Hij knettert in je handen! Dit kun je voelen, horen en ook ruiken. Laat het door je handen gaan om het gevoel te versterken. Ook kinestic Sand is ontwikkeld om binnen met zand te kunnen bouwen. Het handige hieraan is dat het makkelijk plakt. Er is dus geen water bij nodig. Een mooi materiaal om in te kneden of door je handen te laten gaan.

Met de handen door de bak met knikkers

Idee voor Sensopathisch spel

Vul een bak met voelmateriaal. Gebruik bijvoorbeeld een rijst. Kinderen kunnen hier hun handen door laten gaan en voelen.

Ontdek ons Sensopathisch materiaal:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *